Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οι δημοφιλέστερες πλατφόρμες eshop για κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος

Πρόσφατα άρθρα post-image-alt

eShop Platforms 2020

Η σωστή επιλογή πλατφόρμας για την κατασκευή eshop είναι μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εμπορική σας επιτυχία στο web. Όσο αναπτύσσεται το ηλεκτρονικό εμπόριο τόσο περισσότερο μεγαλώνει η επιρροή των έξυπνων αποφάσεων όπως και οι συνέπειες των λάθος επιλογών. Οι στόχοι, το διαθέσιμο budget, τα προϊόντα και οτιδήποτε άλλο διαμορφώνει την δημιουργία του eshop είναι παράμετροι που μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας μόνο αν το τεχνολογικό περιβάλλον στο οποίο θα βασιστεί η νέα επιχειρηματική σας δραστηριότητα είναι το κατάλληλο. Στην συνέχεια παρουσιάζουμε συνοπτικά τις δημοφιλέστερες eshop platforms για το 2020, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του builtwith.com, προκειμένου ν’ αποκτήσετε μια συνολική εικόνα για τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις στο χώρο του eCommerce λιανικής (B2C) για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

TOP eSHOPS 2023

Ενημερωθείτε για τα πιο δημοφιλή eshop συστήματα το 2023

Woocommerce – Shopify – Prestashop – OpenCart – Magento – Wix

WooCommerce (WordPress)

Το πασίγνωστό eCommerce plugin για WordPress μετρά ήδη περίπου τέσσερα εκατομμύρια ενεργά eshop μικρού κυρίως μεγέθους! Τα πιο σημαντικά πλεονέκτημάτα του σε σχέση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες είναι η πλήρης ενσωμάτωση σε wordpress και συνεπακόλουθα η δυνατότητα χρήσης οποιουδήποτε wordpress plugin, προσφέροντας έτσι στον χρήστη τη μεγάλη ποικιλία επιλογών και δυνατοτήτων προκειμένου να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό eshop. Αν και πρόκειται ουσιαστικά για plugin το WooCommerce δεν υστερεί ιδιαίτερα σε χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα eshop software. Αντιθέτως, το κόστος υλοποίησης είναι μικρό ενώ διαθέτει ευελιξία σε ότι αφορά τη διαδικασία πώλησης, καθώς ο χρήστης μπορεί να πουλήσει από προϊόντα μέχρι downloads για συνδρομές ή ακόμα και ραντεβού! Τα βασικά του μειονέκτηματα είναι η δύσκολη προσαρμογή πολυγλωσσικού περιβάλλοντος και το όχι ιδιαίτερα συνεκτικό περιβαλλον διαχείρισης. 

PrestaShop

Το PrestaShop από το 2007 έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 300,000 eshop μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περισσότερες από 195 χώρες! Με πολυάριθμες λειτουργίες (600 έως σήμερα) και ιδιαίτερα εύχρηστο περιβάλλον διαχείρισης ανταγωνίζεται επάξια το Magento σε υπηρεσίες και το Shopify σε χρηστικότητα. Μια ιδιαίτερη και πολύ αποτελεσματική λειτουργία του είναι η σχετικά εύκολη και άμεση διασύνδεση με όλες τις κορυφαίες online αγορές όπως το Amazon το Ebay και το Etsy. Οι προηγμένες λειτουργίες του Prestashop συνδυάζονται με ένα ιδιαίτερα εύχρηστο dashboard, ειδικά για τους χρήστες που θα ασχοληθούν με το eCommerce και το eshop για πρώτη φορά. Επιπρόσθετα, η χρήση του «Symfony» web framework καθιστά το Prestashop μία ασφαλή, αξιόπιστη και επεκτάσιμη πλατφόρμα για ανάπτυξη εξειδικευμένων λειτουργιών.

Magento

Το Magento, δημιουργήθηκε το 2008 και χρησιμοποιείται στα περισσότερα μεγάλα eshops. Η ευελιξία σε συνδυασμό με την δυνατότητα εκτεταμένων επεκτάσεων και προσαρμογών είναι ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που το καθιστούν ως ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα eshop software. Στην προτελευταία του έκδοση (Magento 2.1) προστέθηκαν δύο πολύ χρηστικές καινοτομίες: το Hostedfields και το In-ContextCheckout. Το Hostedfields διευκολύνει την ασφαλή συλλογή των ευαίσθητων δεδομένων κατά τη διάρκεια της πληρωμής ενώ το  In-ContextCheckout απαλλάσσει τους χρήστες από το να βάζουν κάθε φορά από την αρχή τα στοιχεία του Paypal λογαριασμού τους στις μελλοντικές τους αγορές. Με υψηλό επίπεδο χρηστικότητας στη δημιουργία πολλών «βιτρινών», την εύκολη εφαρμογή πολυγλωσσικού περιεχόμενου, τη δυνατότητα κάθε είδους νομισματικών συναλλαγών, παράλληλα με τις προηγμένες υπηρεσίες cross selling και search το Magento αποτελεί κορυφαία λύση για μεγάλα eshop.

OpenCart

Ένα πολύ γνωστό και αγαπημένο eshop software στην Ελλάδα, με περίπου τετρακόσιες χιλιάδες εγκαταστάσεις μικρών κυρίως eshop. To OpenCart υποστηρίζει περισσότερα από ογδόντα βασικές λειτουργίες – χαρακτηριστικά και περιλαμβάνει εύκολο σύστημα εγκατάστασης. Έχει υψηλή απόδοση και χρηστικότητα, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών επέκτασης, γρήγορο loading καθώς και σύστημα διαχείρισης για πολλαπλά καταστήματα. Ωστόσο, απαιτεί όπως και το woocommerce την εγκατάσταση ενος ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού plugins για να καταστεί πιο πλήρες λειτουγικά και η παραμετροποίηση του είναι μια σχετικά δύσκολη διαδικασία. 

Shopify

Το Shopify, μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, αποτελεί υπηρεσία και όχι λύση ανοιχτού κώδικα (open source) όπως οι παραπάνω πλατφόρμες. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από 1.100.000 eshops!. Ως hosted cart φιλοξενεί τα eshops επιχειρήσεων οποιασδήποτε εμβέλειας, μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες μπορούν να αναπτύξουν τη δράση τους με όλες τις Ecommerce λειτουργίες που παρέχει. Αν και είναι ιδιαίτερα χρηστικό σε κινητά και άμεσα συνδεδεμένο με το Facebook, κάνοντας την πώληση απευθείας από τις Facebook pages εύκολη, το Shopify έχει δυο βασικά μειονεκτήματα: η χρήση της δικής του γλώσσας προγραμματισμού (Liquid) και όχι μιας διαδεδομένης όπως η PHP μπορεί να δυσκολέψει την προσαρμογή του (customization) σε όσους δεν την γνωρίζουν ενώ οι βασικές επιλογές σε SEO λειτουργίες απαιτούν επιπλέον χρέωση. Επιπρόσθετα, για την χρήση του βασικού πλάνου υπάρχει χρέωση προμήθειας 2% για κάθε αγορά. 

Ευελιξία, προσαρμοστικότητα, ταχύτητα, πληθώρα σε plugins, themes και templates μα πάνω από όλα καινοτομίες και πρωτοποριακοί τρόποι αξιοποίησης της παγκόσμιας αγοράς είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά των πιο δημοφιλών eshop platforms. Αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε την πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει το καινούργιο σας eshop, εδώ μπορείτε να βρείτε την πιο συμφέρουσα επιλογή με βάση το επιχειρηματικό σας πλάνο.