Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

WordPress 6.4 “Shirley”

Πρόσφατα άρθρα post-image-alt

Το WordPress 6.4 με την κωδική ονομασία «Shirley» – προς τιμή της Shirley Horn εμβληματικής καλλιτέχνιδας της τζαζ – κυκλοφόρησε στις 7 Νοεμβρίου και φέρνει νέες λειτουργίες και βελτιώσεις, τόσο για τους νέους όσο και για τους έμπειρους χρήστες.

“Εξερευνήσαμε” το WordPress 6.4 και συγκεντρώσαμε τα βασικά στοιχεία που τo κάνουν μία από τις πιο σημαντικές αναβαθμίσεις του δημοφιλούς CMS.

ΝΕΟ Θέμα – Twenty Twenty-Four Theme

Το WordPress 6.4 έρχεται με ένα ευέλικτο νέο προεπιλεγμένο θέμα που ονομάζεται TwentyTwenty-Four. Έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να καλύψει, από απλά blog μέχρι εταιρικούς ιστότοπους. Προσφέρει πάνω από 35 πρότυπα και μοτίβα, παρέχοντας μεγάλη ευελιξία στο σχεδιασμό.

Wordpress 6.4 Twenty Twenty Four Theme

Βελτιωμένη Δημιουργία Περιεχομένου

Οι νέες συντομεύσεις πληκτρολογίου στην προβολή λίστας (ListView), η βελτιωμένη συγχώνευση λιστών και ο καλύτερος έλεγχος των ρυθμίσεων συνδέσμων κάνουν τη δημιουργία περιεχομένου πιο εύκολη. Η γραμμή εργαλείων πλοήγησης, List και Quoteblocks έχει βελτιωθεί για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Βελτιώσεις παλέτας εντολών – Command Palette Improvements

Με βάση τη δυνατότητα που εισήχθη στο WordPress 6.3, η Παλέτα εντολών έχει τώρα ανανεωμένη σχεδίαση και πρόσθετες εντολές.

Wordpress 6.4 Βελτιώσεις παλέτας εντολών

Κατηγοριοποίηση και Φιλτράρισμα Μοτίβων

Τώρα μπορείτε να οργανώσετε μοτίβα (Patterns) με προσαρμοσμένες κατηγορίες και προηγμένο φιλτράρισμα στην ενότητα των Pattern που απλοποιεί την εύρεση του κατάλληλου μοτίβου για το περιεχόμενό σας.

Wordpress 6.4 Κατηγοριοποίηση και Φιλτράρισμα Μοτίβων

Εργαλεία σχεδίασης (Design Tools)

Το WordPress 6.4 προσφέρει διευρυμένα εργαλεία σχεδίασης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προσθήκης εικόνων φόντου (backgroundimages) σε Groupblocks, παράλληλα με τη διατήρηση σταθερών διαστάσεων της εικόνας και προσθήκη κουμπιών σε μπλοκ πλοήγησης (Navigation block) χωρίς τη χρήση κώδικα.

Λειτουργικότητα Lightbox

Ενεργοποιήστε τη λειτουργικότητα του lightbox για να κάνετε τις εικόνες στον ιστότοπό σας πιο διαδραστικές, επιτρέποντας στους επισκέπτες να τις βλέπουν σε λειτουργία πλήρους οθόνης.

Wordpress 6.4 LightBox

Μπλοκ Hooks

Ένα χαρακτηριστικό που απευθύνεται σε προγραμματιστές, τα BlockHooks επιτρέπουν την αυτόματη εισαγωγή δυναμικών μπλοκ σε συγκεκριμένες τοποθεσίες περιεχομένου, ενισχύοντας την επεκτασιμότητα των θεμάτων μέσω των plugins.

Ένα παράδειγμα, τα πρόσθετα μπορούν να προσθέσουν τις δικές τους επιλογές σε ένα μπλοκ. Ο πίνακας ρυθμίσεων μπλοκ (blocksettingspane) θα εμφανίζει αυτές τις επιλογές και οι χρήστες θα μπορούν να τις ενεργοποιούν και να τις απενεργοποιούν.

Wordpress 6.4 Block Hooks

Βελτιώσεις απόδοσης

Περισσότερες από 100 ενημερώσεις που σχετίζονται με την απόδοση έχουν συμπεριληφθεί σε αυτήν την έκδοση, εστιάζοντας στη φόρτωση των templates, στις στρατηγικές φόρτωσης σεναρίων (scriptloadingstrategies)  και στη βελτιστοποίηση autoloadedoptions.

Βελτιώσεις προσβασιμότητας (Accessibility)

Όπως σε κάθε έκδοση του WordPress έτσι και στην έκδοση 6.4 έχει δοθεί μεγάλη σημασία στην προσβασιμότητα, με βελτιώσεις στη προβολή λίστας και υποστήριξη aria-label για το Navigation block. Περιλαμβάνει επίσης βελτιώσεις στη διεπαφή διαχειριστή (adminuserinterface) για καλύτερη προσβασιμότητα.

Σελίδες συνημμένων (Attachment Pages)

Οι σελίδες συνημμένων είναι απενεργοποιημένες από προεπιλογή. Το WordPress δημιούργουσε  μια σελίδα για συνημμένα που ανεβάσατε στον ιστότοπό σας. Αυτή η σελίδα εμφανίζει μόνο το συνημμένο (εικόνα ή άλλο αρχείο πολυμέσων) και την περιγραφή του. Αυτές οι σελίδες στη συνέχεια ανιχνεύονται από τις μηχανές αναζήτησης και θεωρούνται ακατάλληλες για το SEO του ιστότοπού σας.

Μέχρι τώρα χρειαζόταν η χρήση SEO plugins όπως το All in One SEO για να απενεργοποιηθούν οι σελίδες συνημμένων και να ανακατευθύνουν τους χρήστες στη σωστή σελίδα. Με το WordPress 6.4, οι σελίδες συνημμένων θα είναι απενεργοποιημένες από προεπιλογή για όλους τους νέους ιστότοπους χωρίς περαιτέρω ενέργειες.

Υποστήριξη των τελευταίων εκδόσεων PHP

Η έκδοση 6.4. συνιστά χρήση PHP 8.1 ή 8.2 για βέλτιστα αποτελέσματα .

Συμπεράσματα

Το WordPress 6.4 είναι μια εξαιρετική αναβάθμιση που σας δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζεστε και να προβάλλετε τον ιστότοπό σας όπως ποτέ άλλοτε. Με ακόμα πιο δυνατό editing και καλύτερες ταχύτητες η αναβάθμιση στην 6.4 είναι μονόδρομος.