Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

WordPress 6.0 με νέες δυνατότητες και σημαντικές βελτιώσεις

Πρόσφατα άρθρα post-image-alt

WordPress 6.0 “Arturo”

Το WordPress 6.0 κυκλοφόρησε τον Μάιο με το όνομα “Arturo” προς τιμήν του μουσικού της τζαζ Arturo O’Farrill. Πρόκειται για την δεύτερη βασική έκδοση του 2022. Περιλαμβάνει περισσότερες από 500 βελτιώσεις, 400 διορθώσεις σφαλμάτων και 91 νέα λειτουργικά χαρακτηριστικά με στόχο την συνολική βελτίωση της χρηστικής εμπειρίας σε ότι αφορά την δημιουργία περιεχομένου και web sites στο WordPress. Οι δημιουργοί περιεχομένου στο WordPress θα απολαύσουν μια σειρά από νέες δυνατότητες που στοχεύουν στη βελτίωση της εμπειρίας γραφής και σχεδίασης.

Βελτιωμένη πλήρης επεξεργασία ιστότοπου

Το WordPress 6.0 στοχεύει να βελτιώσει σημαντικά και να αξιοποιήσει τις λειτουργίες Πλήρους Επεξεργασίας Ιστοτόπου.  H πλήρης επεξεργασία ιστότοπου ( Full Site Editing – FSE) έγινε διαθέσιμη στους χρήστες  με την έκδοση WordPress 5.8 και εξελιχτηκε περεταίρω με την έκδοση 5.9.  Η πλήρης επεξεργασία ιστότοπου WordPress αλλάζει ριζικά τον τρόπο χρήσης και προσαρμογής των θεμάτων του WordPress. Εφόσον χρησιμοποιείτε ένα block-enabled θέμα, θα μπορείτε να προσαρμόσετε κάθε τμήμα του ιστότοπού σας χρησιμοποιώντας blocks, κάτι που σας προσφέρει πλήρη προσαρμογή χωρίς κώδικα χωρίς την χρήση ενός page builder (elementor oxygen, divi κλπ.). 

Η χρήση του FSE δεν απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού ή άλλες τεχνικές δεξιότητες και επιτρέπει  στους απλούς χρήστες του WordPress να προσαρμόσουν την εμφάνιση των ιστότοπών τους εύκολα και γρήγορα χωρίς προγραμματισμό. Το FSE παρέχει ένα σύνολο από λειτουργίες που φέρνουν την δυνατότητα χρήσης των blocks σε όλα τα μέρη του ιστότοπού και όχι απλώς στις αναρτήσεις (blog posts) και τις σελίδες. Με την έκδοση 6.0 το WordPress βελτίωσε και πρόσθεσε λειτουργίες στο FSE οι πιο σημαντικές των οποίων είναι :

  • Εύκολη εναλλαγή στυλ θέματος (Theme Styles Switching). Το WordPress 6.0 σάς επιτρέπει να αλλάξετε ολόκληρο το στυλ του θέματός σας με ένα κλικ. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικές προεπιλογές Theme Style στον ιστότοπό σας και στη συνέχεια να κάνετε εναλλαγή μεταξύ τους.
  • Εξαγωγή προτύπων. Καθώς η Πλήρης Επεξεργασία Ιστότοπου επιτρέπει να σχεδιάσετε ολόκληρο τον ιστότοπό σας, με την λειτουργία εξαγωγής (export) των block templates μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε τα πρότυπα και τα layouts  σε έναν άλλο ιστότοπο. Το WordPress 6.0 καθιστά δυνατή και εύκολη την εξαγωγή των αρχείων προτύπων του θέματός σας με όλες τις προσαρμογές (zip αρχείο).
  • Χρήση του Code Editor. Στην νέα έκδοση μέσω του Site Editor παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του Code Editor για την επεξεργασία των στοιχείων HTML / CSS του theme.
  • Νέα πρότυπα σελίδων. Η πλήρης επεξεργασία ιστότοπου ξεκλειδώνει τη δυνατότητα επεξεργασίας προτύπων ιστότοπου (templates). Οι προηγούμενες εκδόσεις του WordPress παρείχαν περιορισμένο αριθμό template types (όπως το Front Page για την αρχική σελίδα). Με την έκδοση 6.0 προστέθηκαν νέα templates όπως: Author, Category, Date, Taxonomy και Tag.

Βελτιώσεις στον Block Editor 

Ο Block Editor (ή αλλιώς Gutenberg editor) προσφέρει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στη δημιουργία περιεχομένου με τη μορφή μπλοκ (content blocks). Τα μπλοκ είναι στοιχεία που μπορείτε να προσθέσετε σε σελίδες και άρθρα. Αυτά περιλαμβάνουν τις εικόνες, τις παραγράφους, τις επικεφαλίδες, τα βίντεο, περιεχόμενα ήχου, Call to Actions όπως τα κουμπιά, κλπ. Το WordPress 6.0 φέρνει πολλά νέα μπλοκ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα από το Block Theme Editor. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από αυτά:  Comments Query Loop, No Results, Avatar, Read More, Post Author Biography.

Τα μπλοκ περιλαμβάνουν επίσης στοιχεία για όλο τον ιστότοπο (global blocks) όπως o τίτλος της ιστοσελίδας, η περιγραφή του web site, το μενού πλοήγησης, τα css του ιστότοπου.

Τα blocks μπορεί να είναι τόσο στατικά όσο και δυναμικά. Στατικά μπλοκ είναι αυτά που αποκαλύπτουν το περιεχόμενό τους τη στιγμή της δημοσίευσης, όπως για παράδειγμα, ένα μπλοκ παραγράφου. Αντίθετα, τα δυναμικά μπλοκ είναι αυτά που αποκαλύπτουν το περιεχόμενό τους μετά τη δημοσίευση μιας ανάρτησης ή μιας σελίδας. Όπως για παράδειγμα τα στοιχεία δημιουργίας ιστότοπου που εμφανίζουν τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις blog ή τα πιο πρόσφατα σχόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να ομαδοποιήσετε και να επαναχρησιμοποιήσετε μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αντιστοιχίσετε δύο ή περισσότερα μπλοκ μαζί για να δημιουργήσετε μια ομάδα μπλοκ ή να δημιουργήσετε πρότυπα μπλοκ (block templates)  για επαναχρησιμοποίηση σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή σελίδα στον ιστότοπό σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αντιστοιχίσετε μπλοκ επικεφαλίδων, παραγράφων, εικόνων και κουμπιών για να δημιουργήσετε ένα νέο μπλοκ για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Webfonts API

Το Webfonts API στοχεύει στην τυποποίηση της καταχώρησης των τοπικών webfonts στις καθολικές ρυθμίσεις στυλ του website. Τυποποιει τη διαδικασία, διασφαλίζοντας συνέπεια μεταξύ των websites και των θεμάτων.

WordPress 6.0 – Συμπεράσματα

Το WordPress 6.0 βελτιώνει την εμπειρία σχεδιασμού και επεξεργασίας των ιστοσελίδων  με διάφορες βελτιώσεις στο block editor και το user interface της κονσόλας διαχείρισης. Με τη νέα έκδοση, οι χρήστες μπορούν να είναι πιο δημιουργικοί και έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στον σχεδιασμό του website τους.

Οι παραπάνω αλλαγές είναι μερικές μόνο από τις αναβαθμίσεις που προσφέρει η νέα έκδοση. Υπάρχουν επίσης βελτιώσεις στην προσβασιμότητα, βελτιώσεις απόδοσης στο Bootstrap/Load και cache API.

Συνιστούμε να ενημερώσετε τον ιστότοπό σας στην τελευταία έκδοση  WordPress 6  το συντομότερο δυνατό για να αποκτήσετε πρόσβαση στις νέες λειτουργίες  και να προστατευθείτε από πιθανές ευπάθειες.