WordPress 5.8 οι σημαντικότερες αλλαγές 

Το WordPress 5.8 "Tatum"  είναι μια ιδιαίερη έκδοση. Εκτός από τον σημαντικό αριθμό λειτουργιών, βελτιώσεων και επιδιορθώσεων σφαλμάτων, το WordPress 5.8 προσφέρει ένα νέο τρόπο δημιουργίας ιστοσελίδων. Στην συνέχεια παρουσιάζουμε ορσιμένες από τις δυνατότητες και τα στοιχεία editing περιεχομένου που προσφέρει η νέα έκδοση.

Διαχείριση των στοιχείων widget μέσα απο το μπλοκ

Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στα νέα widget χρησιμοποιώντας τον Customizer ή μεταβαίνοντας στη σελίδα Εμφάνιση »Widgets . Tα widget που βασίζονται σε μπλοκ παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

  • Μπορείτε να δημιουργήσετε διατάξεις σε πλαϊνές γραμμές, κεφαλίδες και υποσέλιδα χρησιμοποιώντας στήλες, αποστάτες και άλλα μπλοκ σχεδίασης.
  • Τα γραφικά στοιχεία υποστηρίζουν πλέον επεξεργασία πλούσιου κειμένου από προεπιλογή, χωρίς να χρειάζεται οι χρήστες να προσθέτουν προσαρμοσμένο κώδικα ή να ενσωματώνουν έναν επεξεργαστή HTML.
  • Πολλά widget που βασίζονται σε σύντομο κώδικα είναι τώρα διαθέσιμα ως μπλοκ.

 

Εικόνες WebP

Το WebP είναι μια νέα μορφή (format) αρχείου εικόνας για βελτιστοποιημένη χρήστη στο web. Χρησιμοποιώντας WebP εικόνες οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας εικόνες μικρότερου μεγέθους σε bytes συγκριτικά με τα jpg και gif formats. Με το WordPress 5.8, θα μπορείτε να ανεβάζετε εικόνες WebP στον ιστότοπό σας χωρίς να χρησιμοποιείτε πρόσθετα εργαλεία.

Βελτιώσεις στον editor περιεχομένου του WordPress 5.8

Κάθε έκδοση του WordPress συνοδεύεται από πολλές βελτιώσεις, διορθώσεις σφαλμάτων και νέες δυνατότητες για τη βελτίωση της εμπειρίας επεξεργασίας του περιεχομένου (web content editing). Ακολουθούν ορισμένες από τις σημαντικότερες βελτιώσεις του editor στο WordPress 5.8.

Επιλέξτε εύκολα τα ένθετα μπλοκ

Ένθετα μπλοκ, όπως στήλες και ομάδες, σας επιτρέπουν να ομαδοποιείτε εύκολα μπλοκ περιεχομένου. Το WordPress 5.8 θα εμφανίζει τώρα ένα ορατό κουμπί  αποκλεισμού στη γραμμή εργαλείων.

Βελτιωμένη προβολή λίστας

Θα σας δείξει την πλήρη λίστα των μπλοκ στην ανάρτηση ή τη σελίδα σας. Αυτό θα διευκολύνει τους χρήστες να μετακινηθούν σε ένα συγκεκριμένο μπλοκ σε πιο περίπλοκες διατάξεις.

Βελτιωμένο εργαλείο επιλογής με χειρολαβές αποκλεισμού

Το εργαλείο επιλογής θα εμφανίζει τώρα ένα καλύτερο περίγραμμα  με μια λαβή για μετακίνηση μπλοκ πάνω και κάτω. Θα παρατηρήσετε επίσης καλύτερη ανάδειξη μπλοκ καθώς μετακινείται το ποντίκι σας.

Νέα φίλτρα Duotone για εικόνες και μπλοκ πολυμέσων

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στο WordPress 5.8 είναι τα φίλτρα Duotone. Θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα φίλτρα πάνω από τα μπλοκ πολυμέσων σας, όπως εικόνες εξωφύλλου. Τα θέματα WordPress θα μπορούν επίσης να προσθέσουν τις δικές τους προεπιλογές για να ταιριάζουν με τα χρώματα των θεμάτων.

Προτάσεις προτύπων στο Add Block Panel

Εάν αναζητάτε ένα μπλοκ ο επεξεργαστής θα προτείνει μοτίβα που μπορείτε να προσθέσετε αμέσως. Υπάρχουν ορισμένα νέα πρότυπα διαθέσιμα και έχει αρχίσει η εργασία για ενσωμάτωση με τον κατάλογο μοτίβων WordPress.

Βελτιώσεις σε υφιστάμενα μπλοκ

Υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις στα υπάρχοντα μπλοκ, όπως η  νέα επιλογή για την προσαρμογή της επένδυσης μεταξύ των στηλών καθώς και  να επιλέξετε φόντο κλίσης για τον πίνακα του μπλοκ.

Αλλαγές στον πυρήνα

Το WordPress 5.8 θα φέρει επίσης πολλές αλλαγές στους προγραμματιστές για εξερεύνηση και χρήση στα δικά τους θέματα, πρόσθετα και projects αφού θα σταματήσει την υποστήριξη για του Internet Explorer μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Εισαγωγή Πρότυπο Επεξεργαστή (Template Editor)

Το WordPress 5.8 περιλαμβάνει το νέο επεξεργαστή προτύπων. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την πολυπλοκότητα της δημιουργίας website.  Η μετάβαση στον επεξεργαστή προτύπων θα σας επιτρέψει να προσθέσετε μπλοκ επεξεργασίας για το site σας. Διατίθενται ορισμένα βασικά μπλοκ, όπως: Λογότυπο ιστότοπου, ετικέτα ιστότοπου, τίτλος ιστοσελίδας, ημερομηνία δημοσίευσης, είσοδος/έξοδος κλπ. Ο επεξεργαστής προτύπων εξακολουθεί να βασίζεται στο θέμα WordPress και κληρονομεί τα στυλ του.

Αυτές οι μικρές αλλαγές βελτιώνουν σιγά - σιγά την εμπειρία editing και χωρίς να το καταλάβουμε, χρησιμοποιούμε καλύτερο και πιο ισχυρό λογισμικό. Αυτό είναι το WordPress! Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας έδωσε μια γεύση από τις βελτιώσεις που θα συναντήσετέ χρησιμοποιώντας το WordPress 5.8